© 2012. Bindkracht 11. Alle Rechten Voorbehouden

 

Aanmelding en Behandeling 

 

Werkwijze logopedie Bindkracht 11 Logopedie

 

1) U neemt telefonisch of per E-mail contact op met de praktijk en we bespreken kort de reden van aanmelding. Er kan, indien gewenst, meteen een eerste afspraak worden ingepland.

 

2) Wanneer U nog geen verwijsbrief van de huisarts heeft ontvangen, dan vraag ik u om deze alsnog bij de assistente op te halen i.v.m. de vergoeding door de zorgverzekeraar. Ik zal U precies uitleggen hoe dat in zijn werk gaat.

 

3) Tijdens de eerste afspraak maken we nader kennis met elkaar en met het kind. Ook zal ik middels het stellen van vragen over de vroege ontwikkeling gegevens verzamelen om de hulpvraag nog duidelijker te krijgen. Afhankelijk van het probleem wordt gestart met een logopedisch onderzoek. Dit onderzoek kan één of meerdere sessies in beslag nemen.

 

4) De conclusie van het onderzoek (gebaseerd op de testresultaten en mijn bevindingen), wordt met u besproken en indien behandeling nodig blijkt, worden in overleg met u de vervolgaanpak en de behandeldoelen bepaald. Ik maak een verslag voor de huisarts en u krijgt een kopie van dit verslag mee voor uzelf en de leerkracht/ pedagogisch medewerker/gastouder. Dit verslag kunt u, indien gewenst, afgeven aan desbetreffende professional.

 

5) De behandeling (30 min) van kinderen gebeurt vaak met ouder(s) erbij. Ouder(s) zijn immers de co-therapeuten, zodat de therapie thuis ook kan worden voortgezet. Tijdens en vooral na de therapie wordt dan ook actieve medewerking van ouders verwacht om de logopedische doelen te kunnen behalen. Aan het einde van iedere sessie wordt besproken hoe de sessie is verlopen en waarmee u thuis aan de slag kunt gaan. Soms is het juist beter voor het therapieverloop als ouders in de wachtkamer wachten, dit is ook bespreekbaar.

 

6) Het verloop van de behandeling wordt regelmatig met u besproken. Afhankelijk van factoren zoals de ernst en aard van de problematiek, de motivatie, de leerbaarheid, de begeleidingsfrequentie en/of continuïteit en het aanwezig zijn van eventuele nevenstoornissen, kan een behandeling enkele weken tot ongeveer een jaar duren.

 

7) In de meeste gevallen wordt er één keer per week behandeld, maar indien nodig kan de frequentie variëren.

 

8) Door een onderzoek, test of (spel)observatie te herhalen zal worden bekeken in hoeverre de behandeldoelen zijn bereikt. De doelen zullen worden besproken en bijgesteld.

 

9) Wanneer de doelen zijn bereikt kan de behandeling worden afgesloten.

 

10) Het verstrekken van logopedische gegevens aan derden (leerkrachten, pedagogisch medewerkers en derden) gebeurt altijd in overleg met de ouders.

 

11) Na afloop van de totale behandeling kan er een controle- afspraak worden ingepland (bijvoorbeeld voor na een half jaar) om te bekijken of de ondersteuning van Bindkracht 11 kan worden afgerond.